Про Самайн або почому варто поховати ?. Обговорення на LiveInternet

Ведьма_Кель всі записи автора

Упертий звідси: 192013.html?style=mine> http://lasgunna.livejournal.com/192013.html?style=mine
Попереджаю одразу - це чергова порція критики "загальновідомого". Хто на неї болісно реагує - не варто читати.
** Б. - Ай-ай-ай. Мені вже говорили. Яке горе!
Ж. - Яке горе?
Б. - У вас похорон.
Ж. - Похорон?
Почалося все з того, що в цей Самайн я відчула, як "загальновідомі" слова в голові суперечать тому, що я бачу. Це день мертвих, можливо. Але вмирає, мертвий чи мій Бог?
Це якась нісенітниця, відчувала я. Як, як може він вмерти, якщо це його свято, якщо це він розчиняє браму сидов, якщо це він святкує, п'є повну чашу, з'єднується з коханою?
Як може він бути втомленим і слабким, якщо в лісі я чую його кроки, і його, Його блискучі очі спостерігають через гілок, а руде волосся видніються в просвітах між падає листя? Мені здається, трохи-і я побачу його сліди на землі, роздвоєні, вигнуті ... Я відчуваю себе пушинкою, що пливе за вітром Його дихання, зерном граната в Його долонях, і ось-ось тілесна оболонка розступиться і я ...
Як?
Стоп, а може це якийсь інший бог помер? І взагалі, звідки взялася ця ідея?
Ага, це ж Вікка. Це колесо року. І потім мене питають, чому я так ставлюся до Вікке. А давайте розберемося, а? Тільки думати, а не приймати на віру авторські ідеї, які видаються за істину.
Отже, розмова про Самайн. Ну, раз про Самайн - значить, про нього і будемо думати. Про нього, а не про мексиканського та ацтекської святі, і не про свято індіанців або кого ще. Або не треба називати його Самайн, правда?
** Товста Маня, в шкарпетках і чоловічих черевиках, вдарила в тарілки і подивилася на годинник
По-перше, Самайн -кельтскій свято. Один з ЧОТИРЬОХ основних. Самайн, Імболк, Бельтайн і Лугнасад - інших вони не святкували взагалі-то. Солярних свят, як таких, не було. Лугнасад ще туди-сюди, але Луг - він на те і Многоіскусний, що більше, ніж солярний бог.
Солярний цикл: рівнодення і два сонцестояння - не святкувати кельти, немає. Я не кажу, що це привід їх не святкувати, я святкую.
Але НІ приводу заважати об'єднувати їх в єдине колесо. Вони пов'язані як 4 і 4, а не як 8.
По-друге, якщо хтось з богів і вмирає, так це бог зеленої рослинності. Осіріс - так, вмирає. І його брати - Боги аграрних народів. Бідного Бальдра теж замочили.
По-третє і четверте. Кельти- НЕ аграрний народ. Навіть не зовсім осілий, осілість у них за часів римлян стала міцніти, а це вже кінець, в общем-то. У них НІ бога зеленої рослинності. Кернунос - звіриний, лісовий бог, не відповідальний за сівши і жатвув такій мірі, щоб очікувати його слабкості і смерті разом з рослинністю. І не тиснули вони нічого в таких масштабах.
** Миша, що ви з ним панькатися? Дамо по голові і відіграємо свою, гори воно вогнем.
1. На твердження що Бог як вікканскіх ідея = збірна солянка не виправдовує себе і в даному випадку. Не треба плутати тепле з м'яким, ось що. Рослинність - одне, тварини - інше, сонце - третє. Або не треба язичництва, даєш принцип єдиного Бога.
Дивимося на вікканскіх штуки - немає в них ясності.
Те Бог помирає в Самайн - хто помирає, звичайно, не говорять. З того, що Сонце народиться з зимове сонцестояння зовсім не випливає, що Бог як збірна ідея повинен померти на початку листопада.
Те Луг, сонячний бог, вмирає на Мабон - що, як уже зрозуміло, вірно, рівнодення кельти не святкувати. Ну це зрозуміло. Але ось він помер, а на Самайн нібито тільки до кордону світу мертвих дійшов - разом з померлими душами. Що він їх, мертвий і збирав, питається в підручнику? І з якого такого доброго пір збором душ займається не психопомп і підлеглі підземних Володарю чудовиська, а Сонце?
Загалом, якісь неув'язочка, чи не так?
** Ж. - Почім варто поховати?
Б. - З почестями?
Ж. - Так
б. - Не кваплячись?
Ж. - Так
б. - По п'ятірці на обличчя.
Ж. - А без небіжчика?
2. На те, що Самайн як свято скорботи за померлим богу - фікція. Самайн - вшанування богів, їхнє свято, вони веселяться разом з нами і обіталелямі сидов. Це кінець і початок року, звичайно. Але не Бога, немає. У всякому разі, це свято не має ніякого відношення до слабкості або сметрі кельтських богів. Яких інших - так, але свято-то кельтський - чи не так, що нісенітниця якась виходить? У кельтське свято Осіріса ховати.
Це приблизно так само вірно, як твердження, що гарбуз - самайновскій атрибут, а не хелловінську. Гарбуз в Америці взагалі-то галузь спочатку, а не в Європі. До епохи великих мандрівників, т.е.15-16 століття, гарбуза, як і картоплі, не знали ніде за межами Америки. Я за гарбуз. І За Самайн. Але нехай вони не плутаються один з іншим, а ???
3. На те, що якщо вже це кельтське свято, дивимося, що робили кельти.
Пили і їли - однозначно.
В Самайн 1 листопада «риба, пиво, горіхи, ковбаса - ось, що покладено в Самайн - вогонь у веселому стані на пагорбі, - збите масло, хліб і свіже масло» (K. Meyer, 49).
Леру вже цитувала: "Але головним чином влаштовувалися веселі бенкети, і загальне сп'яніння в Самайн є поширеним мотивом."
Пауелл - "Слово" samain ", швидше за все, означає" загальний сход ", або" збори ", і, ймовірно, саме в цей період в Ірландії влаштовувалися oenach мешканців tuath. ....
Жертвопринесення на цьому святі напевно мали місце, хоча ніяких записів або матеріальних свідчень про них не збереглося. Міфи, пов'язані з Самайн, присвячені відродженню родючості землі і її мешканців, запорукою якого є союз Бога - покровителя племені і Богині природи, яка живила все живе на території tuath і часто виступала персоніфікацією річки або іншого елемента природного ландшафту. Цей міфологічний аспект ілюструють оповіді про союз бога Дагда з Богинею Морриган або, за іншими джерелами, з Боан - божеством річки Бойн .....
Такі головні дійові особи Самайна, яким підносилися почесті. У ніч напередодні свята, єдиний раз в році, земний світ ставав ареною дії магічних сил. Чарівні істоти виходили з печер і пагорбів, прості смертні могли отримувати запрошення погостювати в іншому світі, а чудовиська замишляє безбожний королів, і навіть кріпаки стіни не служили перешкодою отрути і вогню. "
Битва при Мак Туіред - "В Глен Етін, що на півночі, було житло Дагда. Умови він зустріти там жінку через рік в пору Самайна перед битвою. На південь від тих місць текла річка Уніус, що в Коннахт, і зауважив Дагда на тій річці у Коранда миються жінку, що стояла однією ногою у Аллод Ехе на південному березі, а іншою ногою у Лоскуйн на північному. Дев'ять розпущених пасом волосся спадали з її голови. Заговорив з нею Дагда, і вони з'єдналися. Подружнім Ложем стало зватися те місце відтепер, а ім'я жінки, про яку ми розповіли, було Морриган. "
В Самайн ж Дагда відправляється до фомор просити перемир'я і демонструє їм свій творчий хист.
Іншими словами, це свято, в якому сила Богів, втілюючись в священному шлюбі, робить природу потенційно родючої. Ні слова про те, що сильною залишається тільки Богиня - як би з нею, цікаво, поводився сплячий Бог? Мені здається, не дуже схоже на шлюб%) Це свято сили, слави, врожаю, жертви і платіть славним почестей. Яскравого вогню, гучних пісень, життя, яка виникає з смерті - адже скотоводческий свято-то, перед ним всю майже худобу забили - ах, багато їжі! Багато смерті, і з неї - життя. Любов, кохання. Світло, який незважаючи на темряву.
**Добре, домовилися. Грайте. Тільки співайте: "В пам'ять Сигізмунд
Лазаревича і сестри його з Кишинева ".
(Музиканти за сигналом мані починають грати і співати: "Передчасно,
передчасно. На кого ти нас залишаєш? Ти - туди, а ми тут. Ми тут, а
ти - туди. "За лаштунками крики і плач. Когось понесли.) Бригадир,
півслова: "Ось вам і покойнічек".
Ж. - Ні, немає. Це тільки що. Це мій сусід Сигізмунд Лазарович. У
нього сьогодні був день народження.

192013.html?
Яке горе?
Похорон?
Але вмирає, мертвий чи мій Бог?
Як, як може він вмерти, якщо це його свято, якщо це він розчиняє браму сидов, якщо це він святкує, п'є повну чашу, з'єднується з коханою?
Як може він бути втомленим і слабким, якщо в лісі я чую його кроки, і його, Його блискучі очі спостерігають через гілок, а руде волосся видніються в просвітах між падає листя?
Як?
Стоп, а може це якийсь інший бог помер?
І взагалі, звідки взялася ця ідея?
А давайте розберемося, а?